Pet-World-TR Turkiye Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Pet-World-TR Turkiye Forum

Hayvanlarla ilgili tek ve doğru adres PetWorld-TR
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Sokak Kedileri İçin Yapmanız Gerekenler

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
gzm-Rock*
Admin
Admin
gzm-Rock*


Kadın Mesaj Sayısı : 58
Kayıt tarihi : 23/06/08

Sokak Kedileri İçin Yapmanız Gerekenler Empty
MesajKonu: Sokak Kedileri İçin Yapmanız Gerekenler   Sokak Kedileri İçin Yapmanız Gerekenler Icon_minitimeSalı Haz. 24, 2008 7:16 pm

Sokak Kedileri İçin Yapmanız Gerekenler Sokak2zv1
Çaresizliğe Terketmeyin!

Yaşam hakkı sadece bizim için değil, onlar için de!

Ne Yapabilirim Diyorsanız : Önce sokağın uygun bir yerine bir kap temiz su koyun. Evde artan ama bozulmamış yiyecekleri temiz bir kap içinde sokağın uygun bir yerine bırakın. Sokak kedilerin kısırlaştırılmasına yardımcı olun.Hasta sokak kedilerinin sağlık desteği almasını sağlayın. Sokak kedileri için doğal barınaklar oluşturun ya da mevcut barınaklarını korumaya çalışın. Sokak kedilerini korumaya yönelik sivil girişimleri destekleyin.

Sokak Kedileri İçin Yapmanız Gerekenler 10010177uf3
Sokak Kedileri İçin Yapmanız Gerekenler 10010177uf3.831b810e61
Bir kaç aydır balkona geliyor, içeri girmeden verilecek yiyeceği sabırla bekliyordu. İki ay öncesine kadar hamileydi. Sonra doğurdu. Peşi sıra iki yavru da onunla geziniyordu. Paspasın üzerinde öylesine yatıyordu. Ağzı köpürmüş, çaresiz, çocukları ve kendi için bir ümit bekler gibi.. Ne yazık ki iki gün süren mücadelemize rağmen onu kurtaramadık. Besin zehirlenmesinin üstesinden gelemedik. Yeterince yemek verememiş olmaktan dolayı duyduğumuz suçluluğun da artık ona bir yararı yoktu.



Sokak kedileri için

bir şeyler yapmaya

bugünden başlamaya

ne dersiniz?



Her gün yüzlerce sokak kedisi aynı çaresizliğe teslim oluyor. Uygun olmayan çevre koşulları, açlık, hastalıklar, zalim insanların eziyetleri ve trafik, sokak kedileri için ciddi tehdit oluşturuyor. Oysa ki, ihtiyaçları bir kap su, bedenleri kadar bir barınak ve her gün fazla pişirip yiyemeyip çöpe döktüğümüz yiyeceklerden sadece bir taze tabak.



Peki sokak kedileri için ne yapabiliriz ?

Önce sokağın uygun bir yerine bir kap temiz su koyun.

Su, yaşamdır. Birçok sokak kedisi su bulamadığı için ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıya kalır. Su, kedinin hem sağlığı hem de temizliğine devam edebilmesi için gereklidir. Sokak kedilerinin kirli görünümlerinin sebeplerinden biri de su bulamayışlarıdır. Güvende olmayan ve tükürüğü ile kendini temizleyecek kadar su içememiş olan bir kedi kendini temizlemekten uzak durur. Oysa ki kediler antiseptik madde içeren tükürüğü ile kendilerini temizleyerek aslında mikroplara karşı vücutlarını devamlı olarak korurlar. Sokak kedileri için büyük hazır pet su kaplarından birini keserek güzel bir su kabı yapabilirsiniz. Daha sonra su kabını sokağın uygun bir yerine (çöplüğe ya da arabaların sıkça park ettiği bir mekana değil) koyabilirsiniz. Sizin gibi kedi dostları ile işbirliğine giderek su kabının her gün taze su ile dolu olmasını sağlayabilirsiniz. Bu arada su kabının kirli ya da pis olması halinde ya kabı temizlemeyi ya da yeni bir kap ile değiştirmeyi ihmal etmemelisiniz.



Evde artan ama bozulmamış yiyecekleri temiz bir kap içinde sokağın uygun bir yerine bırakın.

Hepimiz öyle veya böyle yenmeyen yemekleri çöpün derinliğine boşaltma kolaylığını tercih ederiz. Oysa ki yemek pişerken artan ya da yenmeyip kalan yemekler sokak kediler için altın değerindedir. Ama artan yemekleri kedilere verirken dikkatli olmalısınız. Bozulmuş yemekleri kesinlikle sokak kedilerine vermeyin. Hatta bozulmuş yemekleri çöpe atmak yerine tuvalete dökmelisiniz. Zira çöplüğü karıştıran kediler için bozulmuş yemekler öldürücü olabilir. Sokak kedilerine yemek verirken çevreyi de kirletmemek adına yemekleri mümkün olduğunca bir kap içinde verin. Sokak kedileri için büyük hazır pet su kaplarından birini keserek güzel bir yemek kabı yapabilirsiniz. Daha sonra yemek kabını sokağın uygun bir yerine (çöplüğe ya da arabaların sıkça park ettiği bir mekana değil) koyabilirsiniz. Eğer sokak kedileri için daha fazla emek harcamak isterseniz (ki ne kadar faydalı bir iş yapmış olursunuz), onlara yemek de pişirebilirsiniz. Bir parça et ile pişirilmiş makarna ya da marketten getirirken kırılmış yumurtalardan yapılma bir omlet sokak kedileri için ne kadar faydalı olacaktır.



Sokak kedilerin kısırlaştırılmasına yardımcı olun.

Kısırlaştırma veteriner desteği gerektiren bir operasyondur. Bu sebeple maddi bir destek gerekmektedir. Bununla birlikte birçok veteriner sokak kedilerinin kısırlaştırılması çabalarına ciddi destek vermekte ve sadece malzeme fiyatına kısırlaştırma operasyonu yapabilmektedir. Tek başınıza ya da sizin gibi kedi dostları ile birleşerek sokak kedilerinin kısırlaştırılmasına yardımcı olabilirsiniz. Kısırlaştırma açısından öncelikle erkek kedilerin tercih edilmesi daha doğru olacaktır. Zira erkek kedilerin kısırlaştırılması hem daha ucuz hem daha kolaydır. Erkek bir kedi kısırlaştırıldıktan bir gün sonra günlük yaşamına dönebilirken dişi kedilerin kısırlaştırılması tam bir operasyon gerektirmekte ve dişi kedinin günlük yaşama dönebilmesi için en az bir hafta kontrol altında tutulması gerekir. Eğer dişi kediyi kontrol altında tutabilme imkanınız varsa tabii ki dişi kedileri de kısırlaştırabilirsiniz. Ama kontrol süresi boyunca çok dikkatli olmalısınız. Kısırlaştırma operasyonu öncesinde sokak kedisini yakalamaya çalışırken nazik ve dikkatli davranmalısınız. Ne onun ne de kendinizin canını yakmadan onu veteriner kliniğine götürmelisiniz. Operasyon sonrasında mutlaka minimum kontrol süresi boyunca onu gözetiminiz altında tutmalı ve sokağa bırakmamalısınız. Özellikle anestezi sonrasında kedilerin bilinçleri tam açık olmadığından ayılana kadar olası kazalara uğramamaları için kapalı tutulmaları gerekir. Ayılma süresi boyunca su veya yiyecek verilmemelidir.

Hasta sokak kedilerinin sağlık desteği almasını sağlayın.

Hasta sokak kedileri tamamıyla sizin yardımseverliğinize muhtaçtır. Onlara sağlayacağınız sağlık desteği yaşam kurtarıcıdır. Eğer veterinere götürme imkanınız yoksa ve size yakınlık gösteriyorsa (tutabiliyorsanız), yaralı bir sokak kedisine eczanede satılan Betadin gibi acıtmayan tendürdiyotlar ile pansuman yapabilir, tahriş olmuş akan gözlerine yine eczanede satılan antibiyotikli göz damlalarından damlatıp göz pomadı (Teramicyn) sürebilirsiniz. Ama en doğru çözüm onun bir veterinerce görülmesini sağlamaktır.



Sokak kedileri için doğal barınaklar oluşturun ya da mevcut barınaklarını korumaya çalışın.

Kediler sessiz ve güvenli köşeleri severler. Aslında kediler için barınak oluşturmak sanıldığı kadar da zor bir şey değildir. Çevrenizdeki olanakları gözden geçirebilirsiniz. Mutlaka onlar için güvenli bir köşe bulabilirsiniz. Özellikle kış aylarında hiç bir şey yapamıyorsanız naylon poşetlerle kaplanmış paket kutularını sokağın güvenli ve ıslanmayan yerlerine bırakarak uzun soğuk kış gecelerine karşı onlara bir parça daha koruma sağlayabilirsiniz. (Geçen kış balkonumuzda A4 kağıt kutularını Migros'un naylon poşetleri ile kaplayıp üç dört tane kedi evciği yaptık. Biraz paket bandı, makas sayesinde yaptığımız ve kışa karşı koruma sağlayan bu evcikleri balkona koyduk. Diyebiliriz ki, her kutuda iki kedi sığışmaya çalışarak soğuk kış gecelerini bir ölçüde olsun rahat geçirdiler.)



Sokak kedilerini korumaya yönelik sivil girişimleri destekleyin.

Sokak kedilerini korumaya yönelik birçok sivil toplum girişimi vardır. Bunları maddi ya da manevi olarak destekleyebilirsiniz. Dilerseniz sizin gibi kedi dostları da bir araya gelerek sokak kedilerinin korunmasına yönelik bir sivil girişim kurabilirsiniz.

Sokak kedilerinin korunmasına yönelik sivil girişimlerden bir kaçı :



Hayvanların Yaşam Haklarını Koruma Derneği

Dede Korkut Sok. No:3 Büyükdere

İstanbul

(212) 242 35 36



Kadıköy Hayvan Dostları Platformu

Ataşehir / İstanbul

(216) 499 83 90

(216) 499 62 85



Aliağa Sokak Hayvanlarını Koruyanlar Derneği

Aliağa / İzmir

(0232)621 32 07



Çevre ve Sokak Hayvanları Derneği

Yıldız Parkı Girişi, No:1

Beşiktaş / İstanbul

(212) 227 72 65



Evsiz Hayvanları ve Doğayı Koruma Derneği - EHDK

İstanbul Buyükşehir Belediyesi

Hayvan Rehabilitasyon Merkezi

Kocatas Mahallesi, Kılıçpınar Caddesi

Büyükdere / İstanbul

(212) 271 77 17



Hayvanları Koruma Derneği

35. Sokak, No:10

Bahçelievler / Ankara

(312) 215 15 55

(312) 222 57 17

Sokak Kedileri Koalisyonu

Sokak Kedileri İle İlgili Sivil Girişimler İçin Bir Model



Bu ay sizlere San Diego / California’da bir grup gönüllü tarafından kurulmuş olan Feral cat Coalition-Sokak Kedileri Koalisyonu’nun (SKK diye kısaltıyoruz) çalışmalarından söz etmek istiyoruz. SKK aynı zamanda sokak kedileri ile ilgili sivil toplum girişimleri için de bir model olacak nitelikte. Kısaca sokak kedilerini kısırlaştırıp sağlık bakımlarını yapıyor ve onları tekrar alındıkları yere bırakıyorlar.



Ne yazık ki ABD’de hayvan barınaklarındaki kediler bir koruyucu tarafından sahiplenilmedikleri takdirde bir süre sonra öldürülüyorlar. (Bu öldürme uygulamasına da neden ötenazi dendiğini de anlayabilmiş değiliz. Zira ötenazi için yaşamına son verilenin talepte bulunması gerekir.) Bu sebeple SKK sokak kedilerini barınaklara teslim etmiyor. Tabii talep olması halinde sokak kedilerinin yuva bulmasına yardımcı oluyorlar.

SKK uzun soluklu bir sivil girişim. 1992 yılında Sally Mackler ve Rochelle Brinton’ın çabaları ile kurulmuş. Kar amacı gütmeyen bir örgüt. SKK çatısı altında çalışan veteriner ve gönüllüler hiçbir ücret almıyorlar. Herkesin amacı aynı : evsiz kedilerin sayısını azaltmak ve onlara sağlıklı bir ortam sunabilmek.



SKK içerisinde ciddi bir görev ve sorumluluk paylaşımı var. Gönüllüler yetenekleri ve talepleri doğrultusunda ilgili işlerde görevlendiriliyor. İmece usulü çalışılıyor. Üyeler kendi sorumluluk alanlarında en iyisini yapmakla mükellefler. San Diego Hayvan Kontrol Departmanı’nın yayınladığı istatistiklere bakıldığında SKK’nın kurulduğundan beri gerçekleştirdiği çalışmalar meyvesini vermeye başlamış. SKK’nın kurulması ile yöredeki hayvan barınaklarında öldürülen kedi sayısında % 50 düşüş olmuş. SKK kurulmadan önce ise bu oran % 15 artış şeklindeymiş. 1992’den günümüze kadar SKK tam 16.000 kediyi kısırlaştırmış.



SKK, sokak kedilerini şöyle tanımlıyor : Sokak kedisi doğada yaşayan görece vahşi, sahipleri tarafından terk edilmiş ya da sokakta doğmuş kedilerdir. Onları her yerde kolaylıkla görebilirsiniz ; alışveriş merkezlerinin, iş mekanlarının, parkların, dar sokakların, terkedilmiş binaların ve kırsal alanın civarlarında yaşarlar. Yakalanmaları zordur ve insanlara (doğal olarak) güvenmemektedirler.



SKK aynı zamanda çok yanlış bilinen bazı inançlarla da mücadele ediyor. Bunların başında sokağa tek edilen ev kedilerinin yaşamlarını yine de sürdürebilecekleri yanılgısı geliyor. Gerçekten de bir çok insan evlerini terk ettiklerinde gerilerinde bıraktıkları kedinin bir biçimde yaşayacağını ya da ayakta kalacağını sanıyor ama yanılıyor. Ev kedileri sanıldığının tersine doğal yaşama kolaylıkla dönemez, uyum gösteremez ve kendilerini savunamazlar. Bu sebeple sadece ABD’de hayvan barınaklarında bir koruyucu bulamayan 15 milyon kedi ve köpek uyutularak öldürülüyor. Öte yandan sokakta kalanları da daha iyi bir son beklemiyor. Bir çoğu hastalık ya da açlıktan hayata veda ediyorlar.



SKK’nın bu acı tablo karşısında önerisi şu; sokak kedileri mümkün olduğunca kısırlaştırılmalı ve sağlık ve beslenme yardımı almaları sağlanmalı ve asıl olarak mümkünse bir koruyucunun bakımından yararlanılmalı. SKK bu önerisinde de oldukça dikkatli. Bu öneride aşırıya kaçıp bir kedi soyunu tüketme saplantısı da kesinlikle yok. SKK’nın verdiği örnek oldukça çarpıcı, bir kedi çiftinden 7 yıl içinde oluşabilecek kedi kolonisinin tahminen 420.000 kedi civarında olacağı hesaplanmış. Kediler kolay üreyebilen canlılar ve bu yüzden de kontrolsüz nüfus artışından dolayı da bir çok sokak kedisini zor koşullar bekliyor. (Bu açıdan bakıldığında sokak kedileri ile insanların durumu ne kadar da benzer.)



SKK’nın çalışmaları 5 temel alandan oluşuyor ;

1) Sokak Kedilerini Toplama

2) Veteriner Hekim Kontrolü Öncesinde Koruma

3) Veteriner Hekim Kontrolü ve Operasyon

4) Operasyon Sonrası Bakım ve Aşılama

5) Etiket Koyma

6) Sokak Kedisini Eski Yerine Salma



Gönüllüler bu alanlar dahilinde ciddi bir biçimde örgütlenmiş durumda. Yani herkes ne yapacağını biliyor. Keza gönüllü veterinerler ve klinikler de süreçte rol sahibi. SKK bununla da yetinmeyip süreçlerde nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda da son derece sıkı kurallar koymuş durumda. Örneğin anne kedilerin toplanması halinde yavrularının da mutlaka bulunması gerekiyor, ya da tam tersi. Sokaktan toplanan bir kedi kesinlikle bulunduğu yerden başka bir yere salıverilemiyor.



Sokak kedilerini yakalamanın da kuralları oldukça açık ve kesin. Hem sokak kedisinin hem de yakalayanın zarar görmemesi şart. Sokak kedilerinin toplanmasında SKK’nın özel yaptırdığı maliyeti 4 dolar civarındaki kedi evleri kullanılıyor. Temizlik, SKK’nın en önem verdiği hususlar arasında geliyor. Kedi toplamada kullanılan kedi evlerinin kullanımdan önce ve sonra çamaşır suyu ile dezenfekte edilmesi, toplanan kedilerin veterinere giderken başka hayvanlarla hastalık kapma ya da bulaştırma riskine karşı temas ettirilmemesi temizlik ve sağlık kurallarının ilk başta gelenleri. Hatta öyle ki, SKK üyelerini veterinere gitmeden önce giysi değiştirmeleri gerektiği konusunda uyarıyor. Böylelikle veteriner kliniğine dışarıdan taşınabilecek olası hastalıkların da en aza indirgenmesi hedefleniyor.



Etiketleme SKK’nın diğer önemli iş süreci. Böylelikle bir daha aynı kedinin yakalanması halinde kimliğinden gelişimi öğrenilebiliyor. Ayrıca, devlet tarafından yönetilen hayvan barınaklarının da bu kedilere el koymasının önüne geçiliyor.



SKK gerçekten sokak kedilerinin barınma ve sağlık sorunları konusunda örnek alınabilecek bir sivil toplum gelişimi. Ülkemizde de bu konuda bir çok gönüllü samimi bir çaba içindeler. Bu konudaki benzer deneyimleri sizlerle paylaşarak çabalarımızın daha da verimli kılınmasını amaçladık.

Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://petworld-tr.yetkin-forum.com
emily
Admin
Admin
emily


Mesaj Sayısı : 275
Kayıt tarihi : 24/06/08

Sokak Kedileri İçin Yapmanız Gerekenler Empty
MesajKonu: Geri: Sokak Kedileri İçin Yapmanız Gerekenler   Sokak Kedileri İçin Yapmanız Gerekenler Icon_minitimeSalı Haz. 24, 2008 7:19 pm

teşekkürler canım
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
gzm-Rock*
Admin
Admin
gzm-Rock*


Kadın Mesaj Sayısı : 58
Kayıt tarihi : 23/06/08

Sokak Kedileri İçin Yapmanız Gerekenler Empty
MesajKonu: Geri: Sokak Kedileri İçin Yapmanız Gerekenler   Sokak Kedileri İçin Yapmanız Gerekenler Icon_minitimeSalı Haz. 24, 2008 8:48 pm

Birşey değil bitanem=)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
https://petworld-tr.yetkin-forum.com
emily
Admin
Admin
emily


Mesaj Sayısı : 275
Kayıt tarihi : 24/06/08

Sokak Kedileri İçin Yapmanız Gerekenler Empty
MesajKonu: Geri: Sokak Kedileri İçin Yapmanız Gerekenler   Sokak Kedileri İçin Yapmanız Gerekenler Icon_minitimeSalı Haz. 24, 2008 8:56 pm

hoş ve gerekli bir yazı...
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Sokak Kedileri İçin Yapmanız Gerekenler
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Van Kedileri

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Pet-World-TR Turkiye Forum :: Kedi :: Kedi Bakımı-
Buraya geçin: