Pet-World-TR Turkiye Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Pet-World-TR Turkiye Forum

Hayvanlarla ilgili tek ve doğru adres PetWorld-TR
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Hamster Hastalıklar

Aşağa gitmek 
2 posters
YazarMesaj
emily
Admin
Admin
emily


Mesaj Sayısı : 275
Kayıt tarihi : 24/06/08

Hamster Hastalıklar Empty
MesajKonu: Hamster Hastalıklar   Hamster Hastalıklar Icon_minitimeÇarş. Haz. 25, 2008 4:48 pm

Wet-tail özellikle syrianlarda rastlanan ciddi ve öldürücü bir hastalıktır ve genellikle ishalle karıştırılır. Genellikle stresli zamanlarda ortaya çıkar. O yüzden örneğin hamsterı alıp eve götürdüğünüzde ilk günler üstüne çok gelmeyin, onu strese sokmayın.

wet-tailin kaynağı bakterilerdir ve stresli zamanlarda hamsterın midesindeki bakteri dengesinin değişmesinden ortaya çıkabilir. Belirtiler yumuşak dışkı, kötü koku, dışkıda sümüğümsü renk ve yapıdır. İshalde olduğu gibi sadece anüsün çevresi değil kuyruk bölgesi de ıslaktır. Belirtiler 4-5 günde kendini gösterebilir ve müdahele edilmesse en geç 48 saat içinde ölümlere yol açabilir. Dolayısıyla hemen bir veterinere gidilmelidir.

Tırnaklar- Tırnak Sorunları Büyük bir kafeste, çarkında ya da bir oyun kutusunda (bkz. Ev yapımı oyuncaklar) yeterli alana sahip olup, yeteri kadar hareket eden bir hamster nadiren aşırı uzun tırnaklarla karşılaşır. Genellikle uzun tırnaklar hamsterınız yaşlanınca ya da daha az aktif hale gelince ortaya çıkacaktır.

arkaya doğru kıvrılarak uzamaya başladıysa hamsterınızın tırnakları fazlasıyla uzamış demektir. Hamsterınızın tırnaklarının sadece kıvrılmış kısmının ucundan bir tırnak makası ya da ufak bir makasla kestiğinizde zaten kendisini gereken manikürü (!) yapmaya teşvik edebilirsiniz. Veya kafesin tabanına su zımparası denen çok ince bir zımparayı 3-4 gün koymanız tırnaklarını törpülemesine yardımcı olacaktır.

Dişler-Diş Sorunları Tüm kemirgenlerin dişleri hayatları boyunca uzar.Çoğu hamster sahibi hamsterının dişlerine baktığında uzunluğu karşısında şaşırarak genellikle törpülenmeye ihtiyacı olduğunu düşünür. Aslında bir hamsterın dişlerinin ne kadar uzunlukta olması gerektiğini söylemek zordur. Bunun yerine fazla uzun dişlerin belirtilerini gözlemlemek daha kolay olacaktır.

Bazen dişleriyle sert objeleri, dalları, yiyecekleri kemirirken hamsterların dişleri kırılabilir. Ağzın içinde ya da çevresinde belirgin kan kırılmış bir dişin habercisi olabilir. Hamsterın bir ya da bir kaç dişini kaybetmesi hem diğer dişlerin de kısaltılmasını hem de beslenme programının değiştirilmesini gerektirecektir. Haşlanmış patates, değişik sebze ve meyve püreleri hatta bebek mamalarına ağırlık vermeniz hamsterınızın rahatsızlık çekmeden yemek yiyerek yaşamına normal olarak devam etmesini sağlayacaktır.

Hamsterınızda aniden olan kilo kaybı da bir diş problemini gösterebilir. Ama bunun başka bir hastalıkla da alakalı olma ihtimali fazladır. Eğer hamsterınızın dişlerini herhangi bir nedenden dolayı kısaltmanız gerekirse kendiniz yapmayın. Uslu durmayacaktır. Türkiye’de zor olsa da bu konuda bilgi sahibi bir veteriner bulmanız çok daha iyi olacaktır. Bulamazsanız yine kendiniz denemeyin.Onun yerine kemirebileceği daha çok şey vermeyi deneyin (havuç, mukavva, ağaç dalı).

Eğer hamsterınıza doğru beslenme programını uygular, kafesinde sürekli dişlerini törpülemesini sağlayacak bir şeyler bulundurursanız dişlerinde problem olmayacaktır. Ayrıca şunu da fark edeceksiniz ki hamsterınız yaşlandıkça dişleri sarılaşacak.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
emily
Admin
Admin
emily


Mesaj Sayısı : 275
Kayıt tarihi : 24/06/08

Hamster Hastalıklar Empty
MesajKonu: Geri: Hamster Hastalıklar   Hamster Hastalıklar Icon_minitimeÇarş. Haz. 25, 2008 4:48 pm

Nezle/Grip- Gariptir ki hamsterlara biz insanlardan nezle ya da grip bulaşabilmektedir.Eğer evde nezle veya grip olan biri varsa onun hamstera yaklaşması hiç de iyi olmayacaktır. Nezle ya da grip bir hamster hızlı hızlı ve hırıltılı solur, öksürür, aksırır hatta burnu akar tıpkı bizim gibi. Başka bir hamsterla yaşıyorsa derhal ayırın ve hemen bir veterineri onunla birlikte ziyaret edin.

İshalin ortaya çıkmasında pek çok etken göz önünde bulundurulmalıdır. Hamsterın beslenme programındaki ani değişiklikler ya da fazla yaş yiyecek (yani sulu meyve ve sebzeler) verildiğinden ya da bozuk yiyecekten olabilir.

İshal olan bir hamsterın dışkısı yumuşak, açık renk ve suludur. Anus çevresindeki tüyler ıslak ve karmakarışıktır ve vücudu su kaybına uğradığından halsiz olabilir. İshal çoğu zaman wet tail-ıslak kıç la karıştırılır ama aslında ishal wet tailin belirtilerinden biri olduğu gibi çoğ zaman tek başına ortaya çıkar.

Bu durumda hamstera sulu sebze ve meyveler verilmemeli, sadece kuru mamayla beslenmelidir. Ayrıca vücut su kaybına uğrayacağı için hamsterın yeterli miktarda su içmesi sağlanmalıdır. Bu koşşullar sağlandığında hamster 1-2 gün içinde ishalden kurtulacaktır. İshal geçtikten hemen sonra sebze meyve ermeye başlaMAyın. Bir hafta daha kuru mamayla idare etsin dostunuz.

Sebze-meyve vermeyi kestiğiniz halde 1-2 gün içinde hamster iyileşmez, başka hastalık belirtileri de göstermeye başlar ya da durumu daha kötüye giderse hemen bir veterinere başvurun.

Şok bir çok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Bazen Hamster yüksek br yerden düştüğünde ya da yaralandığında bazen de nedeni belirlenemeyen zamanlarda şoka girebilir. Şok durumunda sessizdir, topallayabilir, afallamış durumdadır, kalbi çok hızlı atar. Bu durumda onu elinize alıp hafif hafif elinizi vücduna sürtün böylece kan dolaşımını kolaylaştırmıs olursunuz. Ardından onu sıcak ve mümkünse karanlık ve sessiz bir odaya alın. Eğer bir kaç saat içinde kendine gelmezse bir veterinere uğrayın.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
emily
Admin
Admin
emily


Mesaj Sayısı : 275
Kayıt tarihi : 24/06/08

Hamster Hastalıklar Empty
MesajKonu: Geri: Hamster Hastalıklar   Hamster Hastalıklar Icon_minitimeÇarş. Haz. 25, 2008 4:49 pm

Tümör ve kanserler daha çok yaşlı hamsterlar görülür. Ayrıca dişi hamsterlarda erkek hamsterlardan daha çok görülür.

İç organlarda görülen iç tümörlerle başa çıkmak ve hamsterı bunlardan kurtarmak hele Türkiye'de çok zordur ama dış tümörlerin temizlenmesi iyi bir veterinerde mümkün olabilir.

Kanser olan bir hamsterın vücudunda bir şişlik çıkacak ve bu şişlik zamanla hızla büyüyecektir. Ama tümörler apselerle de karıştırılabilir. Tümörle birlikte tüy kaybı, uyuşuluk, zayıflama ile birlikte olur ama her zaman değil. Hamsterın vücudunda bir şişkinlik görüldüğünde hemen veterinere gidilmelidir ; çünkü erken teşhis çoğu zaman tümörün temizlenmesini ve dolayısıyla hmasterın yaşamasını daha kolay hale getirecektir


Bit ve pire hamsterınıza kedi, köpekten geçebilir evinizde beslediğiniz. Hamsterınızı veterinere götürmelisiniz ki size pire ilacı versin. Hamsterınıza Başka hayvanların pire ilaçlarını kullanmak zararlı olabilir . Her kullanımdan önce talaşları değiştirin böylece bit ve pire yumurtaları etkisiz hale getirilmiş olabilir. Tabi bu arada herkesin iyiliği için,evde başka bir hayvanınız varsa onu da bit ve pirelerden arındırmalsınız

Uyuz- Eğer hamsterınız kafasını sık sık sallıyorsa, kulaklarını kaşıyorsa, tüyleri dökülüyorsa ve genel olaraqk kötü görünüyorsa uyuz olabilir. Bu küçük gri yaratıklar burnunu, kulaklarını ve genital bölgesini mesken tutmuş demektir. Veterinere giderseniz büyük ihtimalle size ilaçlı bir banyo, kafesin ve içindeki eşyaların steril edilmesi, talaşın değiştirilmesi gibi bir reçete yazacaktır. Hamsterınız banyo yaptırdıktan sonra kendi ellerinizi de yıkamayı unutmayın. İyi bir hijyen hastalığın kontrol altına alınmasında çok önemlidir
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
witch-boiler

witch-boiler


Kadın Mesaj Sayısı : 9
Yaş : 32
hangi hayvana sahipsin[sahip değilsen yok yaz] : Balık
hayvanları ne kadar seviyorsun? : Bir insan bir hayvanı ne kadar seviyorsa :D
hayvanının adı[yoksa . koy] : Gizli :D
Kayıt tarihi : 25/06/08

Hamster Hastalıklar Empty
MesajKonu: Geri: Hamster Hastalıklar   Hamster Hastalıklar Icon_minitimeÇarş. Haz. 25, 2008 4:51 pm

Bilgiler için sağol..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://www.classydark.darbb.com
emily
Admin
Admin
emily


Mesaj Sayısı : 275
Kayıt tarihi : 24/06/08

Hamster Hastalıklar Empty
MesajKonu: Geri: Hamster Hastalıklar   Hamster Hastalıklar Icon_minitimeÇarş. Haz. 25, 2008 4:57 pm

Önemli değil
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
Hamster Hastalıklar
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» HAMSTER TALASI 15LT.

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Pet-World-TR Turkiye Forum :: Kemirgenler :: Hamster Hastalıkları&Sağlık-
Buraya geçin: